Er zijn veel verschillende manieren om een programma te installeren op een Windows-pc. Veel oudere programma’s zijn ingepakt volgens het ZIP-formaat, terwijl andere apps juist Windows Installer of andere methodes gebruiken. Voor Modern UI-apps voor Windows 8 besloot Microsoft met een nieuw installatiepakket te komen: APPX.

In een blogbericht op de officiele Windows 8 app-blog laat Microsoft weten dat het nieuwe installatiepakket de naam APPX krijgt. Het doel van het nieuwe installatiepakket was om het ontwikkelaars makkelijker te maken, zodat er geen speciale middelen en code gebruikt hoeven te worden om een installatiepakket te maken.

Hoewel APPX gebaseerd is op ZIP, zijn er tussen de twee formaten ook grote verschillen. Zo ondersteunt APPX een aantal verouderde PC-technologieën niet meer, waaronder floppy-disks. Daarnaast gebruikt het nieuwe formaat de voordelen van het standaard OPC-formaat en worden de pakketten beveiligd met een digitale handtekening. Dit betekent overigens niet dat ingepakte apps niet gewijzigd kunnen worden, maar het betekent wel dat de handtekeningcheck een error zal afgeven wanneer de ondertekende content gewijzigd is. Dit betekent dat eindgebruikers van een applicatie beter beveiligd zijn tegen malafide software.