1 min

Intel’s nieuwe processorreeks zal in sommige gevallen een nieuwe voeding vereisen om optimaal te kunnen werken. De processors worden over ongeveer een maand officieel beschikbaar gesteld en bieden op het gebied van energiebesparing nieuwe innovaties. Juist daar zit ook het probleem.

Hoewel de Haswell-processors wel altijd zullen werken indien het Wattage van een voeding toereikend is, blijkt in veel gevallen dat gebruikers niet van alle functies op het gebied van energiebesparing kunnen profiteren. De energiebesparende stand zal in een deel van de systemen worden uitgeschakeld totdat een nieuwe voeding wordt aangeschaft waarbij de functie wel beschikbaar is.

De C6- en C7-statussen vereisen een minimale lading van 0,05 ampère op alle 12 Volts-lijnen en veel voedingen blijken niet in staat om in zo’n kleine lading te voorzien. Veel voedingen zijn wel in staat om zo’n lading te leveren aan de processor, maar dus niet op alle lijnen. Mocht een systeem met een niet-toereikende voeding toch een C6- of C7-stand ingaan, kan dat een instabiel systeem opleveren. Een workaround is dan om deze statussen uit te schakelen in de BIOS van de computer.

Omdat veel voedingen geen melding maken van de minimale lading, is het voor zowel systeembouwers als eindgebruikers om te bepalen of hun systeem volledig geschikt is voor de Haswell-processors.

Intel heeft niet gereageerd op de problemen. Geheugenfabrikant Corsair spreekt de verwachting uit dat moederbordfabrikanten de belemmerende statussen standaard uit zullen schakelen omdat er teveel voedingen in omloop zijn die er niet mee overweg kunnen.