1 min

Netflix en YouTube hebben de koppen bij elkaar gestoken om een platform te creëren, dat min of meer hetzelfde zou kunnen doen als Apple’s AirPlay-standaard. De twee partijen willen een opensource protocol ontwikkelen dat gebruikt kan worden om video te streamen naar een extra scherm, zoals een Smart TV.

Het initiatief heeft de naam DIAL gekregen, wat een afkorting is van DIscovery And Launch. DIAL kan applicaties openen op de televisie, ook webapplicaties. Toch zijn er ook functionaliteiten die niet mogelijk blijken te zijn, die wel bij AirPlay tot de mogelijkheden behoren. DIAL kan namelijk geen URL’s naar een televisie versturen en beelden gelijktijdig spiegelen, omdat dit vermoedelijk protocolconflicten op zou leveren bij partners.

Omdat DIAL een opensource protocol is, heeft het volgens GigaOm enorme aantrekkingskracht voor ontwikkelaars en fabrikanten. Nu al ondersteunen alle Google TV’s DIAL. Sony, Samsung en LG zouden ook al interesse getoond hebben. Samsung en LG hebben aangegeven dat ze het protocol gaan ondersteunen, met enkele televisies die dit jaar uitkomen.


Ook is een belangrijke factor voor het opensource protocol dat ontwikkelaars het systeem op een gegeven moment oppakken en ermee aan de slag gaan. Contentaanbieders zoals BBC, Hulu, Pandora en Flingo hebben zich inmiddels ook al gemeld om het project te ondersteunen. Vermoedelijk wordt er op dit moment ook een Chrome-variant ontwikkeld die gebruikt kan worden om op een televisie te browsen.