De Internationale Telecommunicatie-unie heeft vandaag aangekondigd dat het akkoord is gegaan met de opvolger van H.264-video. High Efficiency Video Coding (HEVC), officieel bekend als H.265, is een stuk efficiënter dan zijn voorganger.

Het H.264-formaat is de standaard geworden de afgelopen paar jaar, en is verschnen van Blu-ray-spelers tot op het web. Naar schatting is 84 procent van de video’s die op het internet wordt gepubliceerd in H.264. Het ITU laat weten dat H.265 de videostandaard moet worden voor het volgende decennium.

Het voordeel van H.265 is de verhoogde efficiëntie. H.265 kan dezelfde kwaliteit bieden als H.264 tegen de helft van de bitrate. De standaard ondersteunt video tot een resolutie van 8192 bij 4320 pixels.

Dit is iets waar snel behoefte aan is nu 4K-resoluties onderweg zijn en klanten alsmaar meer video willen kijken ondanks de beperkingen van de provider. De verhoogde efficiënte zorgt zorgt ervoor dat 4K-resoluties mogelijk worden op internetverbindingen van 20 tot 30 Mbps.

Waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat het formaat grootschalig gebruikt zal worden. Eerst zal het ondersteuning moeten krijgen in chips en hardware, iets wat 12 tot 18 maanden zal duren, misschien langer, voordat de eerste apparaten met H.265-hardwareversnelling beschikbaar komen.