1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Motion Pictures Expert Group, oftewel MPEG, heeft een opvolger ontworpen voor de bekende H.264 codec. De nieuwe codec draagt de originele naam van H.265 codec. Deze nieuwe videocodec is in staat om de gebruikte bandbreedte te halveren ten opzichte van de H.264 codec zonder kwaliteit te verliezen. Naar verwachting zal de codec worden gelanceerd in 2013 en daarna snel breed beschikbaar komen.

De nieuwe codec zal minder belastend zijn voor het internet omdat deze minder bandbreedte en dus dataverkeer verbruikt zonder dat er sprake is van kwaliteitsverlies. Hierdoor wordt het makkelijker om hoogwaardige content beschikbaar te maken via het internet en vooral naar mobiele apparaten.

Een groep van 450 mensen kwam afgelopen maand bijeen in Stockholm om de codec grondig te testen. Zij kwamen tot de conclusie dat het aantal tv-kanalen dat uitgezonden wordt verdubbeld kan worden. Per Fröjdh, hoofd van Visual Technology bij Ericsson Research zei: "Het zal een enorme impact hebben op de industrie". Want zo zegt hij: "90 procent van het netwerk verkeer in 2015 zal uit video bestaan".