1 min

Curtis Cooper, wetenschapper van de Universiteit van Central Missouri, heeft het grootste priemgetal ooit ontdekt met behulp van een netwerk van computers dat dit soort getallen probeert te vinden. Met de vondst kan Cooper rekenen op een beloning van 3.000 euro.

Het nieuwe priemgetal is inmiddels al de derde vondst van Cooper. Eerder beschreef Cooper ook al een verband tussen priemgetallen. Het nummer is 2 tot de macht 57.885.161 min 1. Het grootste priemgetal dat de mensheid tot nog toe gevonden heeft telt nu 17.425.170 getallen. Het vorige record, gevestigd in 2008, telde 12.978.189 getallen en was daarmee aanzienlijk korter.

Bijzonder aan dit priemgetal is dat het niet alleen enkel deelbaar is door het getal 1 en zichzelf, maar ook voldoet aan het Mersenne-principe. Volgens deze theorie worden getallen gezocht op basis van de macht tot het getal 2, min 1. Er zijn nu 48 priemgetallen ontdekt die tot dit principe behoren.

Het gebruikte netwerk bestaat uit computers met overtollige rekenkracht, welke door de eigenaar vrijwillig beschikbaar wordt gesteld om berekeningen te doen. Dit netwerk draagt de naam Great Internet Mersenne Prime Search ofwel GIMPS. GIMPS bestaat al sinds 1996. Het netwerk bestond op piekmomenten uit 360.000 processors die dan gezamenlijk 150 triljoen berekeningen per seconde uitvoeren.

Het vinden van priemgetallen is ook voor verschillende onderdelen van de technologiewereld van belang. Zo kunnen priemgetallen een belangrijke factor zijn bij het versleutelen van data.