2min

Tags in dit artikel

, ,

Zoekgigant Google gaat zoals verwacht een hoogwaardige Chromebook aangekondigd. De laptop draait uiteraard op Google’s eigen Chrome OS en is voorzien van een aanraakgevoelig hogeresolutiescherm, een Intel Core i5-processor en 4GB werkgeheugen. Met een prijs van 1.299 dollar zal Google de concurrentie aangaan met Apple’s MacBook’s.

Het bestaan van de Chromebook Pixel is niet meer zo’n verrassing, begin deze maand lekte een video uit waarin de laptop al goed zichtbaar was. Destijds was nog niet zeker of de laptop werkelijk bestond. Een aantal regels code uit Chrome OS zorgden er al wel voor dat de geloofwaardigheid van de geruchten groter werd.

Met een prijs van 1.299 dollar positioneert Google zich ditmaal niet als prijsvechter, zoals met de meest recente Nexus-producten juist wel het geval was. De Chromebook Pixel heeft dan ook hardware aan boord die indruk maakt: Het scherm is scherper dan dat van vrijwel elke laptop.


De Chromebook Pixel heeft een resolutie van 2560 bij 1700 pixels, het scherm meet 12,85 inch en heeft daarmee een pixel per inch ratio van 239. De 13 en 15 inch MacBook Pro’s bieden respectievelijk 227 en 255 pixels per inch. Het scherm van de Chromebook Pixel is afgewerkt met Gorilla Glass en heeft opvallend genoeg een 3:2 beeldverhouding om webcontent optimaal weer te geven. De Chromebook Pixel is tevens de eerste Chromebook met een aanraakgevoelig scherm. The Verge meldt wel dat dit touchscreen niet zo responsief is als Google beweert.

Google maakt gebruik van een Intel Core i5-processor als kloppend hart van het systeem. Voor de grafische berekeningen maakt het systeem gebruik van de bijbehorende Intel HD Graphics 4000-GPU, er is geen discrete videokaart.

De hoge resolutie en redelijk krachtige processor zorgen er voor dat de accuduur onder ideale omstandigheden al gelimiteerd is tot een beloofde vijf uur. Onder normaal gebruik zal die tijd al gauw verminderd worden.

Er komen twee versies van de Chromebook Pixel. De goedkoopste variant heeft een opslagruimte van 32GB, de duurdere versie biedt 64GB en heeft ook ondersteuning voor datanetwerken zoals LTE. De Chromebook’s kosten respectievelijk 1.299 en 1.449 dollar. In die prijs zit overigens ook 1TB aan cloudopslag via Google Drive inbegrepen. Helaas is de Chromebook Pixel vanuit de Benelux nog niet te bestellen via de Google Play Store.