2min

Volgens Bloomberg kunnen we erop rekenen dat de Apple iWatch dit jaar nog op de markt zal verschijnen. Het horloge van Apple moet het bedrijf wederom succesvol maken met een compleet nieuw product, de iWatch zal verschillende taken gaan overnemen van de iPhone. Grote vraag is nog wel of de iWatch zelfstandig gebruikt kan worden, of altijd gebruikt moet worden in combinatie met een iPhone.

Oliver Chen, een analist van Citigroup, heeft aan Bloomberg laten weten dat Apple zo’n 6 miljard dollar per jaar zou kunnen verdienen aan de iWatch. Dat bedrag zou neerkomen op zo’n 10 procent van de totale jaarlijkse besteding aan horloges. De markt voor horloges is namelijk zo’n 60 miljard dollar per jaar waard.

De winstmarge op horloges is overigens ook niet slecht, wellicht dat dat gegeven Apple ook enorm aanspreekt aan dit product. Op sommige horloges wordt wel 60 procent omgezet in winst, Apple verdient op dit moment zo’n 55 procent winst per iPhone. Als Apple met de iWatch ook een dergelijk percentage kan halen, weet het wellicht weer wat vertrouwen te kweken bij beleggers die momenteel nog sceptisch zijn.

De prijs van een aandeel Apple is de afgelopen weken flink gedaald. Dit jaar is de koers al zo’n 30 procent gedaald, ondanks de hoge winsten die Apple nog steeds elk kwartaal weet te noteren. Beleggers hebben het gevoel dat Apple een beetje op zijn retour is en zijn sceptisch over de toekomstplannen. Daarnaast moet Apple steeds meer betalen voor de onderdelen die het nodig heeft voor zijn producten en staan de verkoopprijzen onder druk door de concurrentie die alsmaar groter wordt. Apple kan een nieuw succesvol product dus wel gebruiken.

Heel veel details zijn er nog niet bekend over de iWatch, wel zijn er een heleboel geruchten. Inmiddels heeft Apple al wel ruim 80 patenten aangevraagd waar het woord wrist (pols) in voorkomt. Dat het bedrijf bezig is met een horloge, lijkt daardoor wel zeker te zijn. Volgens The Verge mikt Apple met de iWatch op een accuduur van 4 à 5 dagen, maar zouden de prototypes die het bedrijf heeft laten maken het slechts 2 dagen vol houden. Mogelijk zoekt Apple de oplossing in zonnecellen, die het horloge overdag bij zouden kunnen laden.

Verder zou het mogelijk zijn om te bellen met het horloge, via de Kaarten-applicatie van Apple zou je kunnen zien waar je je begeeft, ook zou er een stappenteller en een hartslagmeter zijn geïntegreerd. Of het horloge straks over eigen connectiviteit beschikt via mobiel internet en een simkaart of dat je altijd een iPhone in de buurt moet hebben bij het horloge, is nog onduidelijk.