Volgens de New York Times bevat Samsung’s Galaxy S IV ver ontwikkelde eye-tracking technologie, waarmee het apparaat met behulp van besturing met oogbewegingen kan scrollen in teksten en sites. Samsung kondigt de langverwachte smartphone later deze maand aan, op 14 maart in New York.

Op basis van oogbewegingen besluit het apparaat waar het moet scrollen, volgens een anonieme medewerker van Samsung. Als de ogen bijvoorbeeld de bodem van een pagina bereiken, zal de software automatisch de volgende paragraaf laten zien.

Of Samsung de functie demonstreert op de persconferentie later deze maand, wil de bron niet kwijt, noch treedt hij in detail over de toegepaste technologie. Wel zegt hij dat de nadruk van de Galaxy S IV op de functies van software zal liggen, niet op de hardware.

In januari vroeg Samsung in Europa al een trademark aan op de naam Eye Scroll en de V.S. gebeurde dit in februari onder de naam Samsung Eye Scroll. Daar omschrijft het bedrijf de naam als "computerapplicatie-software met de functie oogbewegingen te lezen en schermen van mobiele apparaten, vooral mobiele telefoons, smartphones en tablet computers te scrollen." De naam Eye Pause staat ook gereserveerd, maar een beschrijving hiervan ontbreekt.

De oog-sensor techniek is al langer in ontwikkeling. De Galaxy S III (review) heeft de functie Smart Stay, waarbij de camera de ogen van de gebruiker in de gaten houdt en aan de hand daarvan het scherm niet zal dimmen, zo lang de gebruiker ernaar kijkt.

Evleaks publiceert rond dezelfde tijd een render van de Galaxy S IV, waarop de telefoon groter lijkt dan deze volgens voorgaande geruchten zou zijn, ook de beeldverhouding is anders. De foto laat geen fysieke knoppen op de voorzijde zien en het scherm oogt rechthoekiger.


Eerder lekten geruchtmakende hardware specificaties over de Galaxy S IV en zou Samsung’s nieuwe vlaggenschip als eerste NFC betaalsoftware van Visa dragen. Ook heeft Samsung een sneak-peak gepubliceerd om de gretige fans door deze zware laatste weken te slepen.