5min

Samsung is zojuist begonnen aan de presentatie van de Galaxy S IV in New York. Grote vraag is natuurlijk of alle geruchten van de afgelopen weken kloppen. Waarschijnlijk heeft Samsung nog wel een paar verrassingen voor ons in petto. De Galaxy S IV is het komende jaar de nieuwe high-end smartphone van Samsung en zal waarschijnlijk tientallen miljoenen keren over de toonbank gaan.

Zojuist dan de eerste beelden van de Galaxy S IV, een 5 inch smartphone met een schermresolutie van 1920×1080 pixels, wat neer komt op 441 pixels per inch. Daarnaast is het scherm ook te bedienen als je handschoenen aan hebt, net zoals de Nokia Lumia 920 en 820. De smartphone zal vanaf het tweede kwartaal in Nederland beschikbaar komen voor 699 euro in polar white (wit) en black mist (zwart).

De specificaties van de Samsung Galaxy S IV waren al grotendeels uitgelekt en wat dat betreft blijken de geruchten ook allemaal redelijk te kloppen. Hierbij dan de definitieve specificaties. De Samsung Galaxy S IV wordt aangedreven door een 1,9 GHz quad-core processor of een 1,4 GHz octa-core processor (octa is acht cores). De processor is afhankelijk van het land waar de Galaxy S IV wordt aangeschaft, in Nederland zal de OCTA-core variant verschijnen. De processor wordt ondersteund door 2 GB aan werkgeheugen. De opslagcapaciteit van het toestel is wederom 16GB, wat kan worden uitgebreid met maximaal 64GB via het micro SD-slot. In sommige landen zullen ook versies met 32- en 64GB verschijnen.


De Galaxy S IV is gemaakt van polycarbonaat (plastic) en is slechts 7,9mm dun en weegt 130 gram. Ook zijn de verbindingsmogelijkheden opnieuw opgehoogd. Zo ondersteunt de Galaxy S IV de nieuwe 4G-netwerken die momenteel in Nederland worden uitgerold, alsook de allernieuwste routers die gebruik maken van AC. De 4G-snelheid van de Galaxy S IV is 100 Mbit down en 50 Mbit up. Waarschijnlijk duurt het nog jaren voordat de 4G-netwerken van de telecomoperators die snelheid ook kunnen halen. Uiteraard is er ook nog Bluetooth 4.0, GPS en NFC beschikbaar. Nieuw is een infrarood-zender om bijvoorbeeld je televisie te bedienen.

De Galaxy S IV beschikt uiteraard ook weer over de nodige camera’s en functies. Welke flink zijn uitgebreid, aan de achterzijde bevindt zich een 13 megapixel camera, aan de voorzijde plaatst Samsung een 2 megapixel camera. Waar de Galaxy S III in staat was om 12 foto’s te schieten in slechts 4 seconde zodat je de beste kan uitzoeken, kan de Galaxy S IV maar liefst 100 foto’s schieten in 4 seconde. Wellicht de meest opmerkelijke nieuwe camerafunctie is de dual-camera modus, waarbij je video’s en foto’s tegelijk kan maken met de camera aan de voor- en achterzijde. Tijdens het opnemen van een video kan je kiezen voor een splitview of door op het beeld te drukken live schakelen tussen de twee camera’s. Bij het nemen van een foto kan je jezelf in de foto plakken met allerlei effecten.

Een andere nieuwigheid in de camera-applicatie is het verwijderen van zaken die je niet in de foto of video wilt hebben. Bijvoorbeeld als er een persoon door het beeld loopt aan de achterzijde. Ook kan je een geluidsfragment opnemen bij het maken van een foto met Sound and shot. Leuk bedacht, alleen is dit dan meer een video met stilstaand beeld dan een foto.

Samsung gebruikte al een redelijke lading aan sensoren in de Galaxy S III, maar daar zijn er opnieuw twee bijgekomen, namelijk een temperatuur- en infrarood-sensor. Dit alles zorgt er natuurlijk voor dat de smartphone ook flink wat accucapaciteit nodig heeft om een dag vol te maken. Daarom is er een batterij aanwezig van maar liefst 2.600 mAh, welke verwisselbaar is.

De video’s die we eerder vandaag publiceerden, die enkele nieuwe functies van de Galaxy S IV laten zien, bleken allemaal juist. Belangrijke features zijn waarschijnlijk Smart Pauze en Smart Scroll. Als er bijvoorbeeld naar een video wordt gekeken en de kijker wordt afgeleid door iets uit zijn omgeving waardoor diegene van het toestel wegkijkt, wordt de video automatisch gepauzeerd. De video speelt pas weer verder af zodra de gebruiker weer naar het toestel kijkt. Met Smart Scroll kan de gebruiker bewegingen maken boven het toestel, zonder deze te raken, om snel naar onderen of boven te scrollen in het beeld.


Enkele andere nieuwe functies, waarvan we eigenlijk pas echt kunnen zeggen hoe goed ze zijn door het toestel te testen zijn; Adapt Display, past automatisch de helderheid en contrast van het beeld aan, afhankelijk van de ruimte waar je je in bevindt en hoe donker of licht het is. S Translator, het kunnen vertalen van ingesproken berichten, zodat je in het buitenland makkelijker kan communiceren in een vreemde taal. Google heeft dit al wat langer, helaas is S Translator niet in het Nederlands beschikbaar.

Ook S Voice is verbeterd en uitgebreid met S Voice Drive, zodat je je smartphone eenvoudig kan bedienen in de auto. De lettertypes en pictogrammen zijn door Samsung flink groter gemaakt. Helaas is S Voice nog steeds niet in het Nederlands verkrijgbaar. S Voice Drive is wel een stuk veiliger aangezien je alles in spraak kan doen, weliswaar in het Engels. Zo kan je berichten voor laten lezen, beantwoorden, iemand bellen of het weer opvragen.

Een andere functies die we al kenden van de Galaxy Note II is met een pennetje boven het scherm hangen en dan bepaalde functies uitvoeren. Dit kan nu ook met een vinger en dat werkt volgens Samsung erg goed. Zo kan je scrollen, afbeeldingen groter bekijken zonder ze te openen en zelfs de browser makkelijker bedienen.

Tot slot is de Galerij-app van de Galaxy S IV wat intelligenter geworden, als je veel foto’s maakt op een dag vraagt de smartphone of je deze in een aparte map (album) wilt plaatsen, ook vraagt de telefoon dit als je op reis gaat, de smartphone weet namelijk wanneer je niet in een stad bent waar je regelmatig komt. Ook kan je deze albums laten afdrukken en bundelen in een fysiek papieren album en thuis laten bezorgen, direct vanuit de app.

Al met al kunnen we concluderen dat de Galaxy S IV opnieuw een doorontwikkeling is op zijn voorganger. De specificaties zijn wederom wat omhoog gegaan. De grootste innovatie lijkt echter in de software te zetten. Nieuwe functies, gebruiksvriendelijker, makkelijker of zoals Samsung zegt, een echte ‘Life companion’, ofwel levenspartner.