Samsung probeert zich los te maken van Google’s Android OS, op weg naar hun eigen besturingssysteem Tizen. De ontwikkelingen in de markt en de presentatie van Samsungs Galaxy S 4 wijzen naar die strategie, volgens senior analist Aapo Markkanen van ABI research.

"Het woord ‘Android’ is niet genoemd tijdens de presentatie," zegt Markkanen over het debuut van de Galaxy S 4. De analist ziet de toename in de eigen software en apps die Samsung naar de topmodellen brengt en denkt dat de fabrikant gedurende de komende twee jaar afstand wil nemen van Android.

De reden daarvoor is Samsung’s volledige afhankelijkheid van het platform, dat nu vrijwel het enige besturingssysteem op producten van de elektronicagigant is. Het doel van de nieuwe Galaxy S IV is volgens ABI het terugdringen van Google’s diensten, door de introductie van veel vervangende eigen software.

Volgens Markkanen is Samsung’s alternatief het eigen Tizen OS. Dit is een strategie die wordt ondersteund door de geruchten van een nieuw topmodel draaiend op Tizen. De recentelijk moeizame relatie met Microsoft maakt ook een alternatief op Windows Phone onwaarschijnlijk. "Bada is dood en niemand kan op hoogwaardig vlak ontsnappen met Firefox OS," zegt Markkanen. "De heldenrol is weggelegd voor Tizen."

De nieuwe software en diensten van Samsung gaan Tizen een vliegende start geven, gevoed door de naamsbekendheid van de Galaxy-series, zo denkt de analist. Het klinkt aannemelijk, maar speculaties van een onderzoeksbureau zijn geen harde feiten. Voor nu houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.