Veertig jaar geleden zag de eerste ‘echte’ mobiele telefoon het levenslicht. Op 3 april 1973 voerde Motorola-uitvinder Martin Cooper een nu legendarisch gesprek in de buitenlucht, op Sixth Avenue in New York.

De eerste, amper draagbare telefoon, leidde naar een toekomst waarin het apparaat niet meer weg te denken is. Het eerste toestel woog meer dan een kilo en vormde een baksteen tegen je slaap wanneer je er mee belde. Pas tien jaar later zou het toestel ver genoeg zijn ontwikkeld om de markt te bereiken.

Revolutionair Cooper droomde van een wereld waar de grenzen van communicatie vervagen en mensen ook op straat kunnen babbelen. Het eerste mobiele gesprek werd gevoerd met Joel Engel, die voor concurrent AT&T ook een mobieltje probeerde te ontwikkelen.

Ondanks de gigantische sprongen in mobiele technologie vindt Cooper dat niet alle mogelijkheden worden benut. "Het hele concept van data en mobiel computergebruik staat echt nog in de kinderschoenen," vertelde hij laatst aan MobilizeMe.

De vele verdiende miljoenen verbleken voor Cooper, naast de maatschappelijke technologische vooruitgang. De gewonnen welvaart in de maatschappij zou hij graag ook in de derde wereld terugzien, waar de techniek vaak nog onbetaalbaar is.