3min

Tags in dit artikel

, ,

Het is 3 december 2017 exact 25 jaar geleden dat de allereerste sms verzonden werd. Inmiddels gebruiken we regelmatig alternatieven als WhatsApp, iets dat wellicht voortkomt uit de sms. Deze uitvinding is in ieder geval van invloed geweest op hoe we vandaag de dag met elkaar communiceren. Misschien is het zelfs nog steeds van invloed. Hoe het ook zij, in het begin leek er niet echt sprake van een revolutie.

Inhoud eerste bericht

Het eerste bericht werd rond de feestdagen verzonden. Daarom leek het Neil Papworth een goed idee om de tekst “Merry Christmas” te versturen. Hij was toentertijd een 22-jarige test engineer voor Sema Group, dat tegenwoordig niet meer bestaat. Papworth mocht als onderdeel van het team dat sms ontwikkelde voor de klant, Vodafone UK, de technologie uitproberen.

Mobiele telefoons beschikten nog niet over een toetsenbord, dus werd de engineer gedwongen terug te vallen op de pc. Zo wenste hij een Vodafone-medewerker een vrolijk kerstfeest, niet beseffende dat het enkele jaren later een communicatiestandaard zou zijn. Inmiddels is het digitaal sturen van “Vrolijk kerstfeest” doodnormaal.

Bedenker sms verdiende niets aan uitvinding

Het idee van de sms bestond echter al geruime tijd voor de inmiddels belangrijke kerstwens. In 1984 bedacht Matti Makkonen namelijk een methode om geschreven berichtjes naar andere telefoons te sturen. Deze Finse ingenieur patenteerde zijn idee echter niet, omdat hij niet geloofde dat dat het waard was. Daardoor verdiende de inmiddels overleden Makkonen uiteindelijk niets aan de sms.

Eerste acroniem voortkomend uit sms-taal in woordenboek

Het verhaal van Makkonen is wat treurig, maar er zijn ook mooie verhalen voortgekomen uit de sms. Veel mensen zien LOL als één woord, terwijl het in werkelijkheid om een afkorting voor laughing out loud gaat. Het acroniem ontstond doordat we tekstueel met elkaar gingen communiceren en dat bleef bij internationaal erkende woordenboeken niet onopgemerkt. In 2011 nam de Oxford Dictionary LOL op in zijn woordenboek.

Veel meer dan alleen communiceren

Hoewel de sms bedoeld was om berichtjes naar elkaar te sturen, ontdekten organisaties ook andere toepassingen voor de tekstberichten. Inmiddels kun je bijvoorbeeld tijdens het kijken van talentenjachten stemmen via sms. Het fenomeen text-voting deed zijn intreden tijdens het Eurovisie Songfestival van 2002. Voor het eerst werd het systeem gebruikt voor een evenement met een bereik van een geheel continent.

Invloed op social media

In 2006 verschenen de eerste berichten op Twitter. Op het sociale netwerk waren tot voort kort uitsluitend berichten van 140 karakters te plaatsen. Twitter haalde zijn inspiratie voor de limiet uit sms’jes, met de intentie om net als bij de tekstberichten eenvoud en toegankelijkheid voor iedere gebruiker te realiseren. In november verhoogde Twitter de limiet voor berichten overigens naar 280.

Communicatie in de toekomst

De sms heeft dus al een opmerkelijke periode achter zich. Het is dan ook de vraag hoe we over 25 jaar communiceren en welke risico’s deze mobiele communicatie oplevert. Tristan Liverpool, Director of Systems Engineering bij F5 Networks, geeft in een reactie aan dat we in staat zijn onze eigen ‘persoonlijke identiteiten’ te maken om daarmee te communiceren, een trend die volgens hem het komende decennium door zal zetten.

Ontwikkelingen in kunstmatige realiteit en virtuele realiteit zullen voor drastische veranderingen zorgen in de manier van samenwerken en delen van informatie, denkt Liverpool. Sociale en zakelijk interacties worden daarbij steeds virtueler. Deze nieuwe technologie is echter niet zonder risico, aangezien het gevaar groeit doordat de innovatie vaak de beveiliging vooruit is. De bestuurder van F5 Networks roept bedrijven dan ook op om eerste een proces te ontwikkelen waarin security een standaard onderdeel is in de ontwikkeling.