2min

Gisteren maakte het IDC bekend dat het aantal verkochten pc’s over het afgelopen kwartaal opnieuw is gedaald. De afgelopen vier kwartalen krimpt de PC-markt steeds harder, de komst van Windows 8 heeft het tij niet kunnen keren. Het gevolg is dat vandaag de aandelenkoersen van vrijwel alle grote PC-fabrikanten in het rood staan.

Het IDC is overigens van mening dat de daling vooral te wijten is aan Windows 8. Er zijn echter ook andere factoren, zoals de opkomst van tablets en smartphones en de economische crisis. In elk geval zijn de problemen voor de PC-fabrikanten daarom niet minder groot, zij verkopen minder desktops en laptops en voelen dat natuurlijk ook in hun portemonnee. Zij zullen de crisis door moeten komen en op andere manieren nieuwe omzet zien te behalen, bijvoorbeeld via tablets en smartphones, maar dat is inmiddels een zeer concurrerende markt.

Als we de aandelenkoersen van vandaag erbij pakken, dan is het duidelijk dat er onrust over de toekomst van deze bedrijven op de markt us. De grootste PC-fabrikant ter wereld, HP, noteert een verlies van 6,45 procent, Lenovo staat op een verlies van 6,06 procent, Acer op minus 3,18 procent, Dell op minus 1,23 procent, Asus op minus 5,52 procent, tot slot houdt Samsung het verlies beperkt met 1,5 procent maar dit bedrijf is dan ook erg succesvol met de smartphones en tablets en dus minder afhankelijk van de verkopen van PC’s. Het beperkte verlies van Dell komt mogelijk door de op handen zijnde overname van het bedrijf.

Een andere grote verliezer is natuurlijk Microsoft, met 4,44 procent. Als de PC-verkopen dalen verkoopt Microsoft automatisch ook minder Windows 8-licenties. Binnenkort maakt Microsoft zelfs cijfers bekend, als de verkoop van losse Windows 8-licenties wel succesvol is geweest zou het bedrijf de schade wellicht nog kunnen beperken.