2min

Nokia en HTC hebben elkaar vandaag getroffen voor de rechtbank in Amsterdam en daarbij heeft HTC aan het kortste eind getrokken. De rechter oordeelde in het voordeel van Nokia, HTC heeft een chip in de HTC One gebruikt die eigendom is van Nokia. Deze chip mag vanaf nu niet meer worden gebruikt door HTC. De kans is groot dat de beschikbaarheid van de HTC One in Nederland daardoor problematisch zal worden.

HTC heeft in zijn nieuwe vlaggenschip, de HTC One, een audiochip voor de microfoon gebruikt die ontworpen is door, en eigendom is van Nokia. Nokia gebruikt echter een derde partij, ST Microelectronics, om de chip te laten fabriceren en deze partij heeft de chip aan HTC geleverd terwijl dat contractueel niet mocht. De chip zou namelijk exclusief voor Nokia worden gemaakt.

De chip wordt door Nokia onder meer gebruikt in de Nokia Lumia 720. Met beide bedrijven gaat het financieel niet heel erg goed dus Nokia zal mogelijk best open staan om de zaak te schikken, de vraag is echter hoeveel geld HTC overheeft om tot een schikking te komen. Nokia kan vragen wat het wil voor het gebruik van de chip en kan zelfs HTC flink onder druk zetten door een verkoopverbod op de HTC One te eisen. HTC zal dus snel de zaak moeten schikken of de smartphone gaan produceren met een andere chip, anders is de kans groot dat het toestel tijdelijk uit de handel verdwijnt of zeer moeilijk leverbaar wordt.

HTC heeft inmiddels laten weten dat het bedrijf teleurgesteld is in de beslissing van de rechter en dat het gaat onderzoeken wat voor effect dit heeft op het bedrijf, ook zal het per direct op zoek gaan naar alternatieve oplossingen.

Nokia heeft laten weten dat het HTC opnieuw verzoekt om zelf te innoveren en niet te kopieren van Nokia. Hiermee doelt Nokia ongetwijfeld op de gekleurde Windows Phone-toestellen van HTC, die veel op die van Nokia lijken.

De HTC One zou eigenlijk begin dit jaar al op de markt verschijnen maar werd toen uitgesteld omdat het bedrijf niet aan voldoende camera’s kon komen. Het zit HTC in elk geval niet mee met dit toestel.