1 min

Het is een student uit Texas gelukt om een volledig werkend wapen af te drukken met een 3D-printer. De student is van plan de CAD-bestanden online te zetten zodat iedereen zelf aan de slag kan.

De student heeft de non-profitorganisatie Defense Distributed opgericht en is van plan om de bestanden nodig om het wapen af te drukken online te zetten op Defcad.org. Het gaat om zestien onderdelen die geprint moeten worden waarna "the Liberator", zoals het wapen heet, in elkaar gezet kan worden.

Er zijn slechts twee onderdelen die in de winkel gekocht moeten worden, en dat zijn een slagpin en een ijzeren staaf van 170 gram om detectie door een metaaldetector mogelijk te maken. In de VS is het namelijk verboden om wapens te maken die een metaaldetector niet kan opmerken.

De gebruikers van Defcad houden zich mogelijk wat minder aan de regels en kunnen het wapen printen zonder de metalen staaf, serienummer, controle van de overheid of andere beperkingen van de wet. "Je kunt een dodelijk wapen afdrukken", zo vertelt Wilson. "Het is vrij eng, maar dat is wat we willen aantonen."

In de VS is een discussie losgebarsten over hoe er moet worden omgegaan met 3D-printers en het afdrukken van wapens. Sommige politici roepen op ze te verbieden, maar hoe dat gehandhaafd moet worden, is onduidelijk. Mogelijk wordt er ook gekeken naar DRM voor 3D-printers.