1 min

Nadat eerder dit jaar de 3D-printer veelvuldig in het nieuws verscheen door het Liberator-geweer, blijkt de verkoop van de 3D-printer enorm te zijn toegenomen. Ook de verwachtingen voor het komende jaar lijken in het voordeel van deze vernuftige uitvinding.

Uit een rapport van onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van informatietechnologie Gartner, blijkt de 3D-printer aan een ware opmars te zijn begonnen. Met deze printer kan aan de hand van een digitale blauwdruk een fysiek driedimensionaal object worden gefabriceerd. Eerder dit jaar gaf de organisatie Defense Distributed blauwdrukken van het Librator-geweer vrij, wat veel publiciteit rondom 3D-printen opleverde.

Volgens een voorspelling van Gartner zullen er dit jaar in totaal zo’n 56.000 3D-printers met een prijs onder de 100.000 dollar, omgerekend zo’n 75.000 euro, over de toonbank gaan. Naar verwachting zal dit aantal toenemen met 75 procent naar een flinke 98.000 exemplaren in 2014. Het jaar daarop zou er vervolgens een verdubbeling plaatsvinden van het aantal verkopen.

Het bedrag dat volgens Gartner dit jaar zal worden gespendeerd aan de 3D-printer zal tegen de 412 miljoen dollar lopen, omgerekend zo’n 304 miljoen euro. In het volgende jaar zou dit bedrag met 62 procent oplopen naar 669 miljoen dollar, omgerekend zo’n 494 miljoen euro.

Deze toename in verkoop van de 3D-printers zal te danken zijn aan een grotere aantrekkingskracht van de printer door een interessantere prijs, functionaliteit en mogelijkheden die het apparaat voor de eindgebruiker biedt. Mede door toenemende concurrentie en grotere productie-aantallen zal de prijs van de 3D-printer verder gedrukt worden.