1 min

De blauwdrukken van het 3D-wapen die vorige week op het internet geplaatst werden zijn uit voorzorg verwijderd. De verspreiding van deze blauwdrukken was mogelijk niet conform de Amerikaanse wetten. In de tussentijd zijn de blauwdrukken al meer dan 100.000 keer gedownload.

Het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de aanbieder opgedragen om de blauwdrukken te verwijderen omdat het mogelijk in strijd met de regelgeving voor wapenhandel is om deze aan te bieden. Om dit nader te bepalen is echter een onderzoek nodig, maar in de tussentijd zijn de ontwerpen dus niet meer beschikbaar via de originele bron. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om de blauwdrukken nog te verkrijgen via internet. Een korte zoektocht leerde ons bijvoorbeeld dat de blauwdrukken op verschillende torrentsites worden aangeboden.

De blauwdrukken van de Liberator werden sinds afgelopen weekend online aangeboden. Defense Distributed, de groep achter de tekeningen, liet weten dat het interesse de verwachtingen overtroffen heeft. De meeste downloads vonden plaats in de Verenigde Staten en Spanje.

Van de zestien onderdelen waaruit de Liberator bestaat zijn er vijftien gemaakt van plastic dat gemaakt kan worden met een 3D-printer. Enkel de slagpin is gemaakt van metaal en moet dus op een andere manier worden verkregen.