1 min

Samsung heeft onlangs tests gehouden met een nieuwe generatie van telecomnetwerken. Het 5G-netwerk was bij de test goed voor pieksnelheden van meer dan 1 Gbps. De uitrol van dit soort netwerken zal echter nog jaren op zich laten wachten.

Waar veel telecomproviders pas onlangs zijn begonnen met de uitrol van 4G-netwerken, wordt er al weer hard gewerkt aan een nieuwe standaard. Stilstand is immers achteruitgang. Samsung heeft tests met een 5G-netwerk met succes afgerond, maar verwacht dat het nog tot 2020 duurt totdat de consument de beschikking krijgt over dit soort netwerken.

De behaalde pieksnelheid van 1 Gbps is duizelingwekkend in vergelijking met de snelheden die 4G-netwerken behalen. Samsung zegt dat die snelheid op zo’n 75 Mbps ligt. Met een 5G-netwerk zou een consument in minder dan een seconde een film kunnen downloaden. Het Koreaanse bedrijf verwacht echter dat de uiteindelijke snelheid nog wel eens aanzienlijk hoger zou kunnen liggen.

Samsung gebruikte voor de tests de 28 GHz-band, maar dat leverde wel de nodige problemen op. Voor de test had het bedrijf dan ook maar liefst 64 antennes nodig. Dat is een probleem wat voor 2020 opgelost moet worden.

In Europa werkt men ook aan 5G-netwerken. Eurocommissaris Neelie Kroes sprak eveneens de verwachting uit dat de netwerken in 2020 beschikbaar moeten zijn en stelde bovendien 50 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek.