1 min

Technologiebedrijven werken hard aan de ontwikkeling van 5G, de opvolger van het 4G-netwerk. Tot nu toe waren alle 5G-antennes nog te groot om commercieel te gebruiken in mobiele apparaten, maar met een nieuwe techniek van de Zuid-Koreaanse technologiegigant Samsung komt daar nu verandering in.

Samsung heeft bekendgemaakt dat het een nieuw type antenne met ingebouwde versterker heeft ontwikkeld die erg klein en energie-efficiënt is. De antenne is slechts 1 mm groot en daardoor geschikt voor commercieel gebruik. Samsung heeft dit weten te realiseren door de antenne en de versterker van elkaar los te koppelen. Door ze beiden los in de module in te bouwen is het mogelijk ze zo klein te maken.

Doordat de antenne zo klein is, is het frequentiebereik weliswaar niet hoog, maar de versterker verdubbelt de output, waardoor 5G-communicatie gewoon mogelijk is. De ontwikkeling van 5G-technologie is in 2011 begonnen. Tests van Samsung wijzen erop dat er tot 1,2 gigabyte per seconde gedownload kan worden via 5G. Voor mobiele apparaten zou dat de komende jaren ruim voldoende zijn.

Veel bedrijven zetten fors in op de ontwikkeling van 5G, maar ook overheden steken er veel geld in. Zo steekt de Europese Unie maar liefst 700 miljoen euro in de ontwikkeling van 5G. De bedoeling is om de ontwikkeling in 2020 afgerond te hebben. De implementatie hiervan zou op zich laten wachten tot 2022, maar de techniek van Samsung maakt dat dit mogelijk sneller gaat.