1 min

Tags in dit artikel

,

NEC heeft voor Japan ’s werelds eerste smartphone met waterkoeling uit de doeken gedaan. Hoewel het aan de buitenkant niet te zien is, is de Medias X N-06E voorzien van een heatpipe gevuld met water, welke de hitte moet wegleiden van de quad-core processor.

Vooralsnog weten smartphones het er doorgaans goed vanaf te brengen zonder actieve koeling, uitzonderingen daargelaten. NEC bereidt zich echter alvast voor op het scenario waarin smartphones van zulke krachtige hardware voorzien worden, dat passieve koeling niet meer voldoet.

De Snapdragon S4 Pro-processor zagen we al regelmatig terug in smartphones waarin extra koeling niet nodig bleek. De waterkoeling lijkt in het geval van de Medias X N-06E dan ook meer een niche en proof of concept, vooral omdat de processor lager is geklokt dan zou kunnen. De chip is ingesteld op 1,7 GHz, terwijl maker Qualcomm een maximale snelheid van 1,9 GHz ondersteunt.

De Medias X N-06E is verder voorzien van Android 4.2 Jelly Bean, 2GB werkgeheugen, een 4,7 inch OLED-scherm met 720p-resolutie en een 13,1 megapixel camera. De telefoon verschijnt in Japan, in Europa zal het toestel waarschijnlijk nooit uitgebracht worden.