Volgens een rapport van de GSM Association blijft Europa achter op het gebied van telecomnetwerken. Het verschil in kwaliteit en gebruik ten opzichte van netwerken in de Verenigde Staten wordt bovendien alsmaar groter.

Europa had jaren geleden de overhand bij deze aspecten, maar zo’n zes jaar terug besloten de Verenigde Staten om 70 procent extra te investeren in de ontwikkeling, terwijl in Europa de geldkraan juist werd dichtgedraaid. Dat resulteerde er in dat de Verenigde Staten aan Europa voorbij ging op verschillende aspecten. Het gat blijkt alleen maar groter te worden.

Waar we in Europa goed bediend werden met 3G-netwerken, verloopt de ontwikkeling nu te traag. Dat merken we bijvoorbeeld in de langzame uitrol van 4G-netwerken, terwijl die in de Verenigde Staten al op veel grotere schaal in werking zijn getreden. Van alle mobiele gebruikers is in Amerika al 20 procent verbonden met een 4G-netwerk, in Europa ligt dat aantal op een schamele 2 procent.

De snelheden van datanetwerken liggen in de Verenigde Staten gemiddeld een schrikbarende 75 procent hoger dan in Europa. De GSMA verwacht dat dat gat in 2017 nog groter is geworden, dan zullen de netwerken in de Verenigde Staten dubbel zo snel zijn. Dat heeft bovendien als resultaat dat Amerikaanse gebruikers tweemaal zoveel data zullen verstoken.

Om het tij te keren roept de GSMA op tot snellere veiling van frequenties, een harmonisering in het frequentiegebruik en een vereniging van de Europese markt. Aan dat laatste wordt gewerkt, Eurocomissaris Neelie Kroes wil de roamingkosten binnen enkele jaren tot het verleden laten behoren binnen de grenzen van Europa.