2min

Google heeft een nieuwe slimme methode ontwikkeld om je smartphone te ontgrendelen wanneer je deze bij je draagt in je broekzak of je tas. Door gebruik te maken van de accelerometer kan het toestel detecteren of je je toestel in je hand, je broekzak of je tas hebt zitten. Als dat het geval is hoeft je smartphone niet vergrendelt te worden, pas als je het toestel onbewaakt neerlegt is een vergrendeling nodig.

Google voegde in Android 5.0 Lollipop al de mogelijkheid toe om te instellen wanneer je smartphone niet vergrendelt hoeft te worden. Bijvoorbeeld als een bepaalt Bluetooth-apparaat in de buurt is of je op een bepaalde locatie bent. Als je thuis bent hoeft je telefoon over het algemeen niet vergrendeld te zijn. Hetzelfde geldt als je smartphone is verbonden met je carkit. Daar wil Google nu een nieuwe methode aan toevoegen, als je het toestel bij je draagt hoeft deze ook niet vergrendeld te zijn. Je voert je ontgrendelcode in en zolang je het toestel bij je draagt hoef je de code niet opnieuw in te voeren, zodra je het toestel op tafel neerlegt zal de vergrendeling weer worden geactiveerd.

Google is deze methode nu aan het uitrollen met een nieuwe update en het is nog even afwachten hoe goed deze methode werkt. Het is alleen niet helemaal duidelijk vanaf welke versie deze functie is te gebruiken. Het lijkt erop dat Google deze functie activeert via een Google Play Services-update op toestellen met Android 5.0 of hoger. Het idee achter deze functie is erg goed, maar of het in de praktijk ook goed werkt, dat is nog even de vraag. Het lijkt ons namelijk zeer moeilijk om altijd goed te detecteren of een smartphone bij iemand wordt gedragen of onbeheerd is achter gelaten.