Volgens bronnen rondom Microsoft, zou het bedrijf werken aan een nieuwe Surface RT, deze nieuwe Surface RT zou niet langer voorzien zijn van een NVIDIA Tegra-processor, maar van een processor van concurrent Qualcomm. De versie zou later dit jaar nog moeten verschijnen, met Windows RT 8.1.

De huidige Surface RT (review) van Microsoft is voorzien van een NVIDIA Tegra 3-processor, dit is zeker geen onaardige chip, maar Qualcomm weet het laatste jaar betere en completere processors te leveren. Zo beschikt Qualcomm over chips die behalve dat ze een heel stuk sneller zijn, ook nog eens zijn voorzien van 4G/LTE-connectiviteit. Hierdoor hoeft de fabrikant van een apparaat geen aparte 4G-chip te gebruiken, dit scheelt ruimte en levert energiebesparing op.

Ook bestaat de kans dat Qualcomm door het grote succes van het afgelopen jaar veel grotere volumes produceert, waardoor ze Microsoft qua prijs waarschijnlijk een beter voorstel kunnen doen dan NVIDIA. Microsoft zou op dit moment een Surface RT aan het testen zijn met een Qualcomm Snapdragon 800-chip, dit is de allernieuwste processor van Qualcomm. Die behalve ontzettend snel ook over 4G beschikt. Daarmee zou Microsoft voor het eerst een Surface-tablet leveren met een mobiele verbindingsmogelijkheid.

De huidige Surface RT-tablets worden de laatste tijd met hoge kortingen verkocht. Zo konden mensen die de TechEd-conferentie van Microsoft bezochten een Surface RT met touchcover kopen voor slechts 99 dollar. Ook lekte gisteren uit dat Microsoft met een actie voor scholen gaat komen, die een Surface RT kunnen aanschaffen voor 199 dollar.

Verwacht wordt dat de nieuwe Surface RT gepresenteerd zal worden als ook Windows 8.1 en Windows RT 8.1 op de markt komen, later dit jaar. Waarschijnlijk gebeurt dit ergens in oktober.