1 min

Volgens Qualcomm, de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders, kan Microsoft’s Surface 2 niet op tegen de superieure prestaties van Nokia’s eerste tablet, de Nokia Lumia 2520.

Vorige week werd de Nokia Lumia 2520-tablet onthuld tijdens de presentatie in Abu Dhabi. Circa een maand daarvoor presenteerde Microsoft de Surface 2-tablet. Hoewel beide tablets met het lichtgewicht besturingssysteem Windows 8.1 RT zijn uitgerust, zijn er onder de motorkap enkele verschillen waar te nemen waardoor volgens Qualcomm de prestaties allerminst gelijkwaardig zijn te noemen.

De Nokia Lumia 2520 wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 800-chipset met een 2.2 GHz quad-core processor en een Adreno 330-GPU. De Microsoft Surface 2 draait daarentegen op een Nvidia Tegra 4-chipset met een 1.7 GHz quad-core processor en een ULP GeForce-GPU.

Raj Talluri, hoofd van de afdeling productmanagement voor mobiele processors van Qualcomm, stelt dat de Nokia Lumia 2520 op ieder vlak groter, sneller en energiezuiniger is. Talluri vermoedt dat Microsoft bij de productie van de Surface 2 voor de Nvidia Chipset heeft gekozen, omdat de Snapdragon 800-chipset op dat moment nog niet beschikbaar was.

Hoewel de RT-versie van het besturingssysteem Windows 8.1 nog niet de door Microsoft gewenste populariteit bezit, ziet Qualcomm de toekomst van Windows RT positief in. Volgens Qualcomm zal Windows RT in marktaandeel groeien wanneer zowel bij particulieren als de zakelijke markt de voordelen van dit platform worden ontdekt.