Doordat Google en Asus de Nexus 7-tablet halsoverkop in elkaar hebben gezet met de prijs in het achterhoofd, lijken veel eigenaars vandaag de dag met een probleem te zitten. Hun Nexus 7 is een jaar na aankoop zo goed als onbruikbaar geworden door de bedenkelijke kwaliteit van de gebruikte componenten.

Dustin Earley van Android and Me schrijft over zijn persoonlijke ervaring met de tablet. In een jaar tijd ging de Google-tablet van de beste naar de slechtste tablet die hij ooit had gehad. De tablet werd na verloop van tijd steeds langzamer en dat probleem hadden mensen in Earley’s omgeving ook. Het artikel veroorzaakte veel reacties van mensen die hetzelfde ervaren, waardoor het om een grootschalig probleem lijkt te gaan.

Het grootste probleem zit in het gekozen flashgeheugen. Dit soort geheugen stond er bij zijn introductie om bekend dat het maar een beperkt aantal keer gebruikt kon worden om data weg te schrijven. Google en Asus hebben bij de Nexus 7 niet voor kwalitatief hoogstaand geheugen gekozen en daar plukken eigenaars nu de zure vruchten van. Na een jaar gebruik kan het zomaar tien seconden duren voordat de tablet op een invoer reageert. Een andere veroorzaker van problemen zou het opslagbeheer van Android zijn. Het herstellen naar fabrieksinstellingen bood geen soelaas, net zoals het installeren van CyanogenMod 10.1 of het overschrijven van het geheugen.

Asus meldde een jaar geleden in een interview bovendien dat de Google-tablet in een rap tempo in elkaar is gezet. Google wilde de tablet binnen vier maanden in productie hebben en volgens de desbetreffende topman van Asus was dat "een ware marteling voor de ontwerpers". Normaal last een bedrijf een half jaar tot een jaar in voor de ontwikkeling van een nieuw product.