2min

Tags in dit artikel

, , ,

De voorman van Radiohead, Thom Yorke, heeft besloten zijn zijprojecten van Spotify en Rdio te verwijderen, omdat hij vindt dat streamingdiensten nieuwe muziek en nieuwe artiesten schaden.

Ook Nigel Godrich, producer van Radiohead, is van mening dat streamingdiensten slecht zijn voor nieuwe artiesten, omdat ze te weinig uitbetalen. Hij waarschuwt muziekliefhebbers dan ook dat deze niet betaald zullen krijgen op streamingdiensten.

Het solo-album van Yorke, The Eraser, is dan ook niet meer via Spotify en Rdio te beluisteren. Hetzelfde geldt voor Atoms for Peace, waar Godrich en Yorke samen aan hebben gewerkt, en het debuutalbum van Godrich’s band Ultraísta.

De betaling van streamingdiensten aan artiesten is al vaker onder vuur komen te liggen. De streamingdiensten wijzen naar de labels die te weinig omzet aan de artiesten geven en te veel zelf houden. Godrich laat weten dat het echter niet zo simpel is: "De muziekindustrie wordt overgenomen via een backdoor", zo schrijft hij, "en als we niet proberen om het eerlijk te maken voor nieuwe producers en artiesten zal de kunst eronder lijden."

Spotify reageert op de kritiek van Godrich en Yorke en stelt dat het graag de dienst zo aantrekkelijk mogelijk wil maken voor artiesten. "Op dit moment bevinden we ons in een vroeg stadium van een langetermijnproject dat een zeer positief effect zal hebben op artiesten en nieuwe muziek. We hebben al 500 miljoen dollar uitbetaald aan licentiehouders tot nog toe en nog tegen het einde van 2013 zal dat bedrag de 1 miljard dollar bereiken. Veel van dit geld wordt geïnvesteerd in nieuw talent en het produceren van goede, nieuwe muziek."