2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft laten weten dat het ontevreden is over de huidige kwaliteit van de Android-tablets. Hoewel de markt voor Android-tablets een enorme groeispurt doormaakt zijn zowel de hardware als de apps nog niet op het niveau waar Google graag zou zijn. Google bevestigd hiermee eigenlijk dat het van mening is dat de iPad nog steeds een stuk beter is dan de Android-tablets. Volgens Google is de nieuwe Nexus 7 een goede stap voorwaarts op hardwaregebied maar met alleen de Nexus 7 wordt de markt niet beter, er moeten meer kwalitatief hoge tablets op de markt komen tegen een scherpe prijs.

Van eind 2012 tot juni van dit jaar is het aantal Android-activaties gestegen van 10 miljoen naar 70 miljoen. Wat laat zien dat de Android-tabletmarkt enorm hard is gegroeid. Bijna 1 op de 2 tablets is voorzien van Android. Google is echter nog niet tevreden, de meeste tablets beschikken namelijk over matige hardware om de prijs zo laag mogelijk te houden. Hierdoor zijn er vrijwel geen Android-tablets die kunnen tippen aan de hardware van de iPad, zeker niet als er naar het scherm wordt gekeken.

Google wil dit graag zo snel mogelijk veranderen. Het heeft daarom opnieuw een Nexus 7 op de markt gebracht samen met Asus. Deze nieuwe Nexus-tablet moet de andere Android-fabrikanten dwingen om betere tablets te maken op hetzelfde scherpe prijspunt. De nieuwe Nexus 7 beschikt namelijk over een Full HD-scherm waardoor de kwaliteit gelijkwaardig zou moeten zijn aan de iPad. De prijs van de Nexus 7 ligt echter rond de 250 euro, een prijskaartje dat door andere fabrikanten wordt gebruikt voor hun tablets met veel mindere hardware.

Een ander probleem is volgens Google de apps voor Android-tablets. Op de iPad is in het begin veel geïnvesteerd door bedrijven om daarvoor een app te ontwikkelen. Veel bedrijven kiezen er echter nog niet voor om dat ook voor Android-tablets te doen. Waardoor het aanbod op de iPad een stuk beter is dan op Android-tablets. Google stelt dat zo’n 60 procent van alle apps waarvan je een tabletversie verwacht, die er ook daadwerkelijk is, maar dat is nog lang geen 100 procent. Een ander groot probleem is dat veel Android-tabletapps opgeblazen versies zijn van de smartphone-app. Wat vaak de kwaliteit niet ten goede komt.

Google hoopt met Android 4.3 en de introductie van Open GL ES 3.0 de kwaliteit van de games een flinke boost te geven. Als er veel goede games op Android-tablets verschijnen komen de andere apps ook vanzelf. Daarnaast wil Google met de Nexus-tablets een nieuwe standaard zetten voor andere fabrikanten, zodat ook die hun hardware verbeteren zonder de prijs daarbij drastisch te verhogen.