Apple heeft aangekondigd dat het een omruilactie houdt om Apple-gebruikers te voorzien van een echte Apple-lader in plaats van een Chinese namaakadapter. Apple doet dit nadat een Chinese Stewardess zichzelf heeft geëlektrocuteerd met een iPhone in combinatie met een goedkope namaakadapter.

Vorige maand elektrocuteerde een Chinese stewardess van China Southern Airlines zichzelf met een iPhone 5 en overleed. Apple kondigde direct aan mee te werken aan het onderzoek van de lokale autoriteiten om te achterhalen hoe dit had kunnen gebeuren. Het bleek dat het probleem zat in een Chinese namaakadapter die werd gebruikt om de iPhone 5 op te laden. De adapter was niet goed ontworpen en in plaats van 12 volt door te geven aan de iPhone zou het de volledige 220 volt hebben doorgegeven. De stewardess heeft waarschijnlijk haar telefoon willen opnemen toen die aan de lader hing en heeft zichzelf op die manier geëlektrocuteerd.

Aangezien er nog veel meer van dit soort Chinese namaakladers in omloop zijn en waarschijnlijk ook omdat het geen goede reclame is voor Apple, heeft het besloten een adapteromruilactie te houden. Alle mensen die een iPhone, iPad of iPod bezitten in combinatie met een Chinese namaakadapter kunnen in een Apple Store bij hun in de buurt de lader komen inruilen voor een legitieme adapter. Apple vraagt tijdelijk slechts 10 dollar of een gelijkwaardig bedrag in andere valuta voor de lader. De actie loopt tot 18 oktober.

Gebruikers mogen slechts één adapter per toestel aanschaffen volgens de actie, daarom moeten ze ook hun iDevice meenemen zodat het serienummer kan worden genoteerd. Daarnaast dient de gebruiker de namaakadapter in te leveren. Apple zal er zorg voor dragen dat deze worden vernietigd.