1 min

Eurocomissaris Neelie Kroes is voornemens om roamingkosten voor mobiel internet in Europa vanaf 1 juli 2014 volledig te schrappen, of in ieder geval drastisch te verlagen. Dat blijkt uit het Connected Continent-plan dat de politica heeft opgesteld.

De Europese Commissie heeft formeel ingestemd met de plannen van Kroes. Naast voornemens over roamingkosten worden ook Europese netneutraliteit en de manier waarop telecomproviders contracten formuleren in het plan behandeld. Het bellen vanuit het buitenland zal nog wel gepaard gaan met een prijskaartje, gebeld worden moet eveneens gratis worden.

De plannen zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat er op continentaal niveau meer concurrentie zal ontstaan tussen telecomproviders. De consument zal in theorie ook in een ander land een contract af kunnen sluiten, als dat goedkoper geacht wordt.

Kroes’ plannen worden verwelkomd, maar er bestaan ook twijfels. Zo denkt Lambert van Nistelrooij dat providers hun winst op een andere manier zullen binnenhalen, de kans lijkt dus groot dat prijzen van abonnementen verder opgedreven worden.

Wat betreft netneutraliteit wordt het voor providers onmogelijk gemaakt om bepaalde diensten af te knijpen of te blokkeren. Aan de andere kant mogen internetaanbieders wel afspraken maken om diensten voorrang te geven.