Adobe heeft vandaag Adobe Photoshop Elements 12 en Adobe Premiere Elements 12 aangekondigd. Dit zijn de nieuwste versies van de foto- en videobewerkingssoftware voor consumenten. Adobe’s Elements zou kunnen worden getypeerd als een uitgebreide foto- en video-editor voor beginners, waar Adobe’s Creative Suite voor de meer ervaren gebruiker weggelegd is.

Photoshop Elements 12
Een verstandige keuze van Adobe is het mogelijk maken van interactie met een smartphone, dit kan in de vorm van het uitwisselen van (bewerkte) foto’s tussen bijvoorbeeld laptop en smartphone. Met de functie Mobile Access heeft de gebruiker toegang tot opgeslagen foto’s, in combinatie met Adobe’s Revel kan zowel thuis als onderweg, op bijvoorbeeld de smartphone foto’s worden gedeeld of bewerkt.

Op het gebied van foto’s bewerken is de grootste vernieuwing de zogenaamde Content Aware Move. Hiermee kan een onderdeel van een foto visueel verplaatst worden. Met de Content Aware Fill kan vervolgens de lege ruimte van de originele plek van het verplaatste object worden opgevuld.

Voor het corrigeren van rode ogen bij huisdieren is er de Pet Eye-functie. De Auto Smart Tone onthoudt de voorkeuren van de gebruiker en kan snel bewerkingen uitvoeren. De Guided Edits-functie zorgt ervoor dat er stapsgewijs effecten kunnen worden toegevoegd aan een foto.

Premiere Elements 12
Bij Premiere Elements 12 is de belangrijkste verandering dat er een begeleide bewerking mogelijk is. Met behulp van een uitgestippeld stappenplan kan een bepaalde bewerking, zoals bijvoorbeeld het trimmen van frames of het toevoegen van muziek, eenvoudig worden uitgevoerd. Nieuw is ook de Auto Smart Tune, waarmee video’s automatisch een bewerking krijgen, aan de hand van een lerend vermogen van de software, opgebouwd uit wensen en voorkeuren van de gebruiker.

Prijzen
Adobe Photoshop Elements 12 en Adobe Premiere Elements 12 zijn per direct beschikbaar in de Benelux voor een prijs van ieder 99,99 euro. Wanneer er wordt geüpgraded vanaf een eerdere versie is de prijs 79,99 euro per stuk. Adobe Elements is ook als bundel te verkrijgen, hierbij is de gezamenlijke prijs 149,99 euro, of 119,99 euro wanneer er wordt geüpgraded vanaf een eerdere bundel.
De Adobe Revel-applicatie is gratis te verkrijgen voor mobiele besturingssystemen iOS en Windows-apparaten. Wanneer er meer dan vijftig foto of video-uploads plaatsvinden dient er wel betaald te worden, deze prijs zal vermoedelijk een paar euro per maand zijn.