In de toekomst zal het mogelijk zijn om met oordopjes muziek te luisteren, zonder gebruik te maken van een kabel, Bluetooth of een andere vorm van connectie met een apart apparaat. Dit is althans de bedoeling van het project genaamd Split van Greenwing Audio.

Met Split van Greenwing Audio is het mogelijk om via oordopjes zonder kabel, Bluetooth of andere vorm van draadloze connectie muziek te luisteren. Hierdoor zul je nooit meer last hebben van verstrengelde kabels of draadloze verbindingen die de batterij van je apparaat snel leegslurpen.

Het voordeel van de 2,5 centimeter grote Split is dat het niet alleen oordopjes zijn. Behalve oordopjes gaat het namelijk ook om de daadwerkelijke muziekspeler. Door de kleine afmetingen van het apparaat moet het apparaatje gaan functioneren als een soort iPod nano die je direct in je oor kan schuiven. Met een kleine klok die gebruik maakt van kristaloscilator in beide oordopjes, wordt het geluid in beide oren tegelijk afgespeeld zonder gebruik te maken van een verbinding tussen de twee oordopjes.

Het apparaat moet zich voornamelijk richten op mensen die geen kabels willen, maar ook geen Bluetooth willen gebruiken, alsook zij die zich zorgen maken over draadloze signalen. Op het moment dat de gebruiker de magnetisch aan elkaar geplakte oordopjes uit elkaar trekt, beginnen beide helften van het apparaat te spelen. Door de precieze klok blijven beide delen hetzelfde spelen. Wanneer de oordopjes in je oor zitten kun je door éénmaal te bijten het volgende nummer opzetten, door tweemaal te bijten kan er gekozen worden tussen drie verschillende volume-standen. Om ervoor te zorgen dat de speler niet reageert op bijten als de gebruiker dat niet wil, is het mogelijk om de Split te locken door op de rechter-Split te drukken.

Het bedrijf achter Split, Greenwing Audio, wil via Kickstarter 435.000 dollar (omgerekend 320.000 euro) ophalen om de ontwikkeling van het apparaat te starten. Vervolgens moet het apparaat te koop zijn voor 155 dollar (omgerekend 115 euro). Voor dit bedrag krijg je 256MB opslagcapaciteit, Greenwing richt op een accuduur van 4 uur per lading.

De ontwikkelaar van de Split geeft eerlijk toe dat het concept nog in een vroeg stadium verkeert en dat nog niet duidelijk is of het apparaatje op de markt gebracht kan worden op de manier die nu beschreven wordt. Het kan zijn dat het apparaat door problemen bij het ontwikkelen van de software en hardware pas later uitgebracht zal worden of dat er zelfs concessies gemaakt moeten worden in de prestaties van het apparaatje.