2min

Nadat Google Motorola heeft overgenomen, is de Moto X het eerste toestel van Motorola waarbij de invloed van Google echt merkbaar is. Volgens onderzoeksbureau ABI Research beschikt de Moto X over een aantal vooruitstrevende technologieën.

Vooral qua energiebesparing zijn stappen voorwaarts gezet. Het onderzoeksbureau meldt zelfs dat de Moto X een weg baant naar toestellen waarbij het scherm niet meer gedimd hoeft te worden om energie te besparen.

"Het scherm dat in de Moto X te vinden is, biedt de beste prestaties die we hebben mogen waarnemen van een mobiel scherm tot op heden. Het AMOLED-scherm gebruikt slechts 92mA bij goede belichting en 68mA wanneer de schermverlichting gedimd wordt. Het niveau van prestaties is zo significant verbeterd dat andere factoren van het toestel meer invloed hebben op de accuduur. Automatisch dimmen en korte perioden van inactiviteit voordat het scherm wordt uitgeschakeld, zullen minder cruciaal worden en zal mogelijk zelfs een functie zijn die op korte termijn verdwijnt uit mobiele apparaten."

De iPhone 5S verbruikt in dezelfde situaties 220mA en 80mA. In het eerste geval is dat ongeveer 2,5 keer zoveel als de Moto X, terwijl Apple’s toestel 20 procent minder pixels ondersteunt, aldus Jim Mielke van ABI Research.

Ook prijst Mielke het stroomverbruik van de stemcommando’s van de Moto X, een functie die altijd aanstaat."Functies zoals de stemcommando’s die altijd aanstaan zouden er normaliter voor zorgen dat er teveel stroom wordt verbruikt om praktisch te zijn, maar de Moto X kan deze taak uitvoeren met slechts 4,5mA waardoor de functie het toestel toch nog toestaat om 200 uur op stand-by te staan. Op sommige punten is Motorola op het gebied van ingenieurswerk een stap verder dan Apple."

Ook voegde Mielke eraan toe dat de vingerafdrukscanner van de iPhone 5S al jaren geleden werd geïntroduceerd door Motorola met de Atrix HD 4G. Daarbij zat de vingerafdrukscanner echter op de achterkant van het toestel. Hoewel de nieuwe A7-processor van Apple goed ontvangen is, gebruikt de processor wel meer stroom voor bepaalde taken dan zijn voorganger, de A6.

Als laatste heeft Mielke een opvallende conclusie; "De combinatie van een goede bouwkwaliteit, creatieve functies en goede timing van introductie van nieuwe functies is altijd een kenmerk geweest van Apple, maar het bedrijf is de laatste twee jaar op dit punt aan het terugvallen."