2min

Introductie

Lang, misschien zelfs té lang, hebben we moeten wachten op Motorola’s vlaggenschip. De Moto X werd in augustus 2013 in de Amerikaanse winkelschappen gelegd, maar wij hebben tot nu moeten wachten om de smartphone zonder al te veel omwegen te kunnen kopen. Motorola verkoopt het toestel hier overigens alsnog niet zelf, maar heeft daarvoor wel een partner ingeschakeld.

Motorola opereert momenteel onder de gelederen van Google, maar dat zal nog maar van korte duur zijn. Het Chinese Lenovo is namelijk met Google in zee gegaan voor een overname en indien alle goedkeuringen zijn verleend zal Motorola binnenkort aan Lenovo toebehoren. Op korte termijn zal Motorola’s strategie echter ongewijzigd blijven.

De Moto X is het eerste echte product van Motorola waarbij de grote invloed van Google zichtbaar was. In de tussentijd hebben we ook al de goedkopere Moto G (review) langs zien komen, maar de Moto X is zeker wat betreft functionaliteit en aanpassingsmogelijkheden een stuk vooruitstrevender. Van dat laatste kunnen wij echter geen gebruikmaken. Motorola heeft Moto Maker, waarmee je een aangepaste Moto X kunt bestellen, helaas niet in onze regio uitgerold. Daarmee valt op voorhand al een groot pluspunt van de Moto X weg.


De vraag is van tevoren ook direct of de andere initiële pluspunten na verloop van tijd niet hun glans hebben verloren. Zaken die in augustus 2013 vooruitstrevend waren, hoeven in april 2014 natuurlijk niet meer zo te ogen.

De Moto X heeft een adviesprijs van 399 euro. Daarmee komt de smartphone in dezelfde prijsklasse als de lager geprijsde high-end telefoons, dat is ook te zien in de onderstaande tabel met recente concurrenten van de Moto X. Het mag duidelijk zijn dat er sprake is van een aanzienlijk prijsverschil dat gerekend wordt voor het topmodel van de verschillende fabrikanten. Voor de prijs van de toestellen aan de onderkant van de tabel kan je bijna twee goedkope modellen kopen.

Model Prijs
LG Google Nexus 5 (review) 340 euro
LG G2 (review) 370 euro
Motorola Moto X 380 euro
Sony Xperia Z1 (review) 465 euro
Apple iPhone 5S (review) 575 euro
Sony Xperia Z2 (hands-on) 650 euro
HTC One M8 (review) 650 euro
Samsung Galaxy S5 (hands-on) 660 euro

De Moto X is in onze regio enkel verkrijgbaar in het zwart. Zoals vermeld zijn er vele varianten te verkrijgen, maar helaas dus niet hier. De opslagcapaciteit bedraagt tevens altijd 16GB, deze is niet uit te breiden met een micro SD-kaartje.

Het recensie-exemplaar voor dit artikel is beschikbaar gesteld door Cool Blue, waarvoor dank!