3min Devices

Review: Motorola Moto X (2014) – Android zonder poespas

Introductie

Korte tijd is Motorola eigendom van Google geweest, maar de zoekgigant wilde de fabrikant voornamelijk hebben om zijn patenten. Een deel van Motorola werd al snel weer verkocht, Motorola’s mobiele divisie is nu tevens afgestoten en onderdeel van het Chinese bedrijf Lenovo geworden. De tweede versie van de Moto X uit dit artikel is min of meer een afsluiter van Google’s kortdurende leiderschap.

Sinds de overname door Google heeft Motorola zich op twee opvallende manieren geprofileerd. Aan de ene zijde waren er de Moto E en Moto G, waarmee Motorola relatief goede hardware combineerde met een ongekend lage prijs. Aan de andere zijde was er de Moto X, waarvan de belangrijkste eigenschap was dat het uiterlijk aangepast kon worden voorafgaande aan de aankoop. Helaas is die optie er in België en Nederland niet en kwam de Moto X hier ook nog eens veel later op de markt, waardoor deze smartphone in onze ogen grotendeels uitdraaide op een teleurstelling.


Nu is het tijd voor een tweede versie van de Moto X en helaas is er wat betreft de mogelijkheden tot aanpassing in onze regio geen steek veranderd: we moeten het stellen met drie uitvoeringen die door Motorola zelf zijn ontworpen. Wel zitten daar versies met een achterkant van bamboe en leer bij, wat op zichzelf wel bijzonder is. In een markt als de Verenigde Staten zijn de opties echter veel uitgebreider, neem maar eens een kijkje in de Moto Maker-omgeving van Motorola om hiervan een idee te krijgen.

De Moto X is voorzien van high-end hardware en moet het dus opnemen tegen de toptoestellen van concurrenten als Apple, HTC, Huawei, LG, Nokia, Samsung en Sony. In onderstaande tabel zie je de toptoestellen van de concurrentie waarmee ik de Moto X in dit artikel zal vergelijken. Het mag duidelijk zijn: de prijzen van de toestellen liggen vrij ver uit elkaar, dat is het verschil tussen een topmodel van een prijsvechter als Huawei en een premium-merk als HTC, Sony of Apple.

Model Prijs (afgerond)
Huawei Ascend P7 (review) 295 euro
LG G3 (review) 400 euro
Nokia Lumia 930 (review) 425 euro
Samsung Galaxy S5 (review) 470 euro
Motorola Moto X 500 euro
HTC One M8 (review) 510 euro
Sony Xperia Z3 (review) 575 euro
Apple iPhone 6 (review) 690 euro

De Moto X wordt in onze regio niet door Motorola verkocht, maar door een partner. Voor het toestel geldt daarom geen vaste adviesprijs. Op het moment ligt de winkelprijs van het toestel rond de 500 euro, dat is voor de normale variant. De versies met bamboe en leer hebben een prijskaartje dat een aantal tientjes hoger is, gezien het speciale materiaal is dat niet zo verwonderlijk.