min

Tags in dit artikel

,

Uit een hardwaretest, uitgevoerd door Primate Labs, blijkt dat de nieuwe iPad Air 80 procent sneller is dan zijn voorganger, de vierde generatie iPad.

Het blijkt dat de iPad Air bijna tweemaal zo snel is als de iPad 4. Hiermee voegt Apple de daad bij het woord. Onderzoeksbureau Primate Labs onderwierp de iPad Air aan de Geekbench 3-test. Hieruit blijkt dat de iPad Air met 2643 punten zo’n 80 procent beter scoort dan de iPad 4.


De iPad Air is door Apple uitgerust met een A7-processor. Dit komt overeen met de specificaties van de onlangs geïntroduceerde iPhone 5S (review). Toch tikt de processor in de iPad Air met 1,4GHz ook 100Hz sneller dan in de iPhone 5S.

John Poole, oprichter van Primate Labs, geeft aan niet geheel zeker te zijn van de reden waarom de A7-processor in de iPad Air sneller is. Dit zou volgens hem kunnen liggen aan de grotere en krachtigere batterij, aan het grotere omhulsel waardoor er een betere koeling mogelijk is of door een combinatie hiervan. Wel vermoedt Poole dat de Apple A7-processor in de iPad mini 2 eveneens op 1,4 GHz zal kunnen klokken.

Gezien uit de Geekbench 3-test blijkt dat de iPad Air meer dan vijf keer sneller is dan de iPad 2, vraagt Poole zich af waarom het prijsverschil tussen de iPads slechts 100 euro bedraagt. Tevens verwonderd Poole zich erover dat de prestaties voor iOS-apparaten relatief gezien steeds hoger worden, terwijl de stijging in prestaties bij nieuwe Macs naar zijn idee juist marginaal zijn te noemen.

De iPad Air is vanaf komende vrijdag in onder andere België en Nederland te verkrijgen, met een opslagruimte van 16-, 32-, 64- en 128GB voor een prijs van respectievelijk 479, 569, 659 en 749 euro. Voor de toevoeging van een 4G-module wordt een meerprijs van 120 euro in rekening gebracht.