1 min

De populariteit van grotere smartphones neemt al langer toe, maar volgens een onderzoek van analistengroep IDC behoren toestellen met een scherm van 5 inch of groter nu pas echt tot de mainstream.

In het derde kwartaal van 2013 werden er in totaal 261,1 miljoen smartphones verkocht. Hiervan had 21 procent een scherm van 5 inch of groter. Een jaar eerder was dit nog 3 procent.

Belangrijke reden voor de groei in populariteit van de grotere toestellen is het feit dat de toestellen van verschillende fabrikanten vaak grotere schermen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de LG G2 (review) en de Samsung Galaxy S4 (review). Maar ook de prijs van grotere toestellen is met 22,8 procent gedaald in één jaar tijd.

Daarnaast heeft IDC een schatting van de marktaandelen van verschillende besturingssystemen gemaakt. Hierin worden er geen verrassende onthullingen gedaan. Het marktaandeel van Android stijgt naar 81%, terwijl het marktaandeel van Apple langzaam aan het zakken is.

Windows Phone maakt een grote groei door, ten koste van BlackBerry OS en andere besturingssystemen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het plaatje er volgend kwartaal echter wel weer anders uitzien, gezien het feit dat Apple nieuwe iPhones heeft uitgebracht die goed verkopen.