Wolfram Research gaat een nieuwe programmeertaal aanbieden die het mogelijk moet maken om gegevens te gebruiken die afkomstig zijn uit diensten als Wolfram Alpha en Wolfram Mathematica.

Wolfram Research is bekend geworden met het maken van wetenschappelijke zoekmachines. Het bedrijf is nu bezig met het maken van een nieuwe programmeertaal, een die gebaseerd is op de technologische fundering van Alpha en Mathematica. De programmeertaal zal Wolfram Language heten.

Volgens Wolfram Research-oprichter Stephen Wolfram is het erg simpel om met de nieuwe programmeertaal een applicatie te maken. "Het is een manier om van een idee naar een volledig gerealiseerde uitwerking te gaan in een absurd korte tijd."

De programmeertaal moet net als C++ voor verschillende doeleinden te gebruiken zijn, maar zal grotendeels gebruikmaken van de interne libraries van Wolfram Alpha en Mathematica. Hierdoor is de programmeur niet meer afhankelijk van bestanden die uit allerlei andere bronnen gehaald moet worden.

Behalve de standalone desktop-app van Wolfram Language wil het bedrijf ook een Programming Cloud gaan lanceren. Hiermee wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om hun applicatie te delen via het internet.

Stephen Wolfram kan op dit moment niet meer zeggen over Wolfram Language dan dat het op korte termijn beschikbaar zal komen. Wanneer dit precies is wordt niet duidelijk. Wel geeft de topman aan dat dit project "ons belangrijkste technologie-project tot nu toe" is.