2min Devices

Partner Motorola gaat modulaire smartphone printen

Motorola heeft een partner gevonden voor Project Ara. De dochteronderneming van Google gaat een samenwerking aan met 3D Systems, een fabrikant van 3D-printers. 3D Systems moet de modulaire smartphone werkelijkheid gaan maken en moet de telefoons gaan printen.

Of 3D Systems ook gaat slagen in het doel dat Motorola heeft met Project Ara, is de vraag. Er komt namelijk nogal wat kijken bij het maken van een modulaire smartphone. Wat Motorola met Project Ara wil is een smartphone die bestaat uit allemaal losse blokjes, die je in elkaar kan klikken en waarmee je vervolgens een smartphone kan bouwen. Hierdoor hoeven gebruikers niet langer een compleet nieuwe smartphone te kopen, maar kunnen ze ook losse onderdelen vervangen. Zo kan men bijvoorbeeld alleen de processor, geheugen of opslagcapaciteit uitbreiden als daar behoefte aan is.

Hoewel het idee nog lang geen werkelijkheid is, gaan de bedrijven een meerjarige samenwerking aan, om een productieplatform te ontwikkelen waarmee in hoog tempo smartphone-onderdelen kunnen worden geproduceerd. Dat is overigens nog een flinke uitdaging, want de meeste 3D-printers kunnen op dit moment wel dingen printen, maar vaak bestaan deze uit slechts één grondstof, de smartphone-onderdelen zullen ongetwijfeld uit meerdere grondstoffen moeten bestaan.

Het idee achter het zelf kunnen samenstellen en aanpassen van een smartphone past wel goed bij een bedrijf als Motorola. Zeker als we kijken naar de Moto X, het huidige vlaggenschip van Motorola, bij het bestellen van dit toestel kan gekozen worden uit een groot scala aan kleuren, motieven en je kan het toestel ook laten graveren.

Motorola heeft ontwikkelaars uitgenodigd om zelf onderdelen te ontwikkelen, het bedrijf hoopt deze winter nog met een eerste versie van een developmentkit te komen. Motorola is inmiddels al ruim een jaar bezig met het ontwikkelen van deze modulaire smartphone, het is een grote uitdaging en het ligt dan ook niet in de lijn der verwachting dat er voor 2015 een dergelijke smartphone te koop zal zijn.

Bron:Techradar