Google zal in april de eerste "Ara Developers Conference" houden, een evenement waarin zal worden uitgelegd hoe smartphone-onderdelen gebouwd moeten worden voor gebruik met Project Ara, de modulaire smartphone. Hoewel Motorola inmiddels verkocht is aan Lenovo, geldt dat niet voor Project Ara. Dat project gaat niet mee naar Lenovo, maar verhuist naar Google.

Project Ara is een concept waarbij een smartphone is opgebouwd uit modulaire blokjes, waarbij elk blokje een hardwarematige taak op zich neemt. Dat kunnen zaken betreffen zoals de processor, het werkgeheugen, de camera, het scherm, de speakers, etc. Het idee is dat al die blokjes stuk voor stuk zijn in te wisselen, zodat de gebruiker zijn ideale smartphone kan samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone met extreem goede camera, of juist met een extreem lange batterijduur.

Project Ara is nog lang niet zover dat het binnenkort al beschikbaar zal zijn, binnenkort verschijnt er een eerste alphaversie van de development kit voor ontwikkelaars en zal er online een conferentie worden gehouden. Daarbij wordt Project Ara gepresenteerd en kunnen vragen gesteld worden. Daarnaast heeft Google laten weten dat het wedstrijden uit zal schrijven voor de beste modules. De zoekgigant ziet zelf nog wat uitdagingen en probeert hier externe ontwikkelaars bij te betrekken, om deze op te lossen.

Het uiteindelijk idee achter Project Ara is dat de gebruiker zijn eigen smartphone compleet kan ontwerpen, van het uiterlijk tot aan de binnenkant. Ook zou het Project beter voor het milieu moeten zijn, omdat je na twee jaar niet de gehele smartphone hoeft te vervangen, maar slechts enkele blokjes.