Huawei CEO Ren Zhengfei heeft in een interview met de Franse nieuwssite Les Echos aangegeven dat zijn bedrijf zich terug gaat trekken uit de Amerikaanse markt. Dit besluit werd gemaakt nadat Huawei beschuldigd werd van cyberspionage in Amerika.

Het is geen groot geheim dat de Chinese telefoonfabrikant Huawei en de Amerikaanse overheid niet altijd even goed met elkaar kunnen opschieten. De afgelopen paar jaren is Huawei er al vaker van beschuldigd dat het zich schuldig zou maken aan cyberspionage, waarbij de informatie wordt doorgestuurd naar het Chinese leger.

Ondanks het feit dat uit onderzoek van het witte huis bleek dat Huawei zich niet schuldig maakt aan spionage, gaf een topman al aan dat Huawei naar verwachting niet zou groeien op de Amerikaanse markt in 2013. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat consumenten in Amerika worden gewaarschuwd voor het kopen en gebruik van Huawei-apparatuur.

Huawei lijkt er genoeg van te hebben om beschuldigd te worden van spionage en CEO Ren Zhengfei geeft in een interview dan ook aan dat hij niet langer actief wil blijven op de Amerikaanse markt, nadat het bedrijf eerder al had aangegeven een kleinere focus op de Amerikaanse markt te leggen.

"Als Huawei in het midden van de relaties tussen de VS en China komt te staan en daar voor problemen zorgt, dan is het dat niet waard," zou Zhengfei volgens een Chinees transcript hebben gezegd. "Daarom hebben we besloten de Amerikaanse markt te verlaten."

Een woordvoerder van Huawei gaf tegenover CNET aan: "We blijven toegewijd aan onze klanten, werknemers, investeerders, activiteiten en 1 miljard dollar aan verkopen in de Verenigde Staten. We blijven klaarstaan om de competitie aan te gaan en innovatieve oplossingen te bieden, naar wens van de klanten en volgens de regels van de autoriteiten."

Deze bewering van de woordvoerder lijkt lijnrecht tegenover de bewering van de CEO van Huawei te staan. Hoe Huawei de markt dus gaat bedienen is op dit moment nog niet geheel duidelijk.