2min Devices

Nieuwe USB-kabels op twee manieren aan te sluiten

Er wordt gewerkt aan een nieuw type USB-poort welke op twee manieren te gebruiken is. De specificatie voor de USB 3.1-poort zal naar verwachting medio 2014 uitgewerkt zijn, waarna fabrikanten deze in hun apparaten kunnen toepassen.

Voor velen zal het een herkenbaar scenario zijn. Je probeert een USB-kabel aan te sluiten, maar het lijkt niet te passen. Je draait de kabel om en dan past het wel. Soms moet je de kabel zelfs nogmaals draaien om tot de conclusie te komen dat je de eerste keer wel juist zat. De USB Promotor Group wil deze ergernis in de toekomst wegnemen.

Het nadeel van de nieuwe Type C-poort is dat deze fysiek gezien niet compatibel zal zijn met oudere versies. Daarom wordt verwacht dat er ook een officiële specificatie wordt opgesteld voor adapters om oudere USB-apparaten alsnog te kunnen gebruiken.

Fabrikanten zullen met deze poort in staat zijn om hun apparaten dunner te maken omdat de poort ongeveer even groot wordt als een micro USB-poort. De USB Promotor Group verwacht de poort terug te zien in een groot aantal apparaten zoals smartphones, tablets, laptops en desktops.

Het grootste voordeel van de Type C-poort moet echter zijn dat deze voor het eerst op twee manieren te gebruiken is, zoals bijvoorbeeld ook bij Apple’s Lightning-poort het geval is. Deze poort werd in 2012 geïntroduceerd met de iPhone 5.

De eerste apparaten met een micro USB 3-poort zijn overigens al op de markt. De Samsung Galaxy Note 3 (review) was de eerste smartphone met de poort, waarbij een kabel maar op één manier te gebruiken is.

Bron:USB