2min Devices

Google: Eerste Android-smartphones met USB-C-aansluiting onderweg

Volgens Google gaat het niet lang meer duren voordat de eerste smartphones gepresenteerd gaan worden die beschikken over een USB Type C-aansluiting. Op het Mobile World Congress hebben we helaas nog geen smartphones gezien met deze aansluiting, wel een Nokia-tablet.

De nieuwe USB Type C-aansluiting moet in 2015 de markt langzaam gaan veroveren om in 2016 ingeburgerd te zijn in veel huishoudens. Het voordeel van de nieuwe aansluiting is dat die om te beginnen omkeerbaar is, bij de huidige micro USB-aansluiting kan de kabel er maar op één manier in. Daarnaast beschikt de nieuwe USB Type C-aansluiting in combinatie met USB 3.1 over veel meer mogelijkheden.

Zo kan een apparaat worden opgeladen met maximaal 100 Watt, kan er gelijktijdig dat een toestel wordt opgeladen over dezelfde poort een data-verbinding tot stand worden gebracht en eventueel ook nog een videosignaal overheen lopen. De maximale snelheid is verhoogt naar maximaal 10 Gbit/s.

Deze nieuwe aansluiting heeft inmiddels zijn weg al gevonden naar de nieuwe Apple Macbook van 12 inch en de nieuwe Chromebook Pixel.

Nu moet de nieuwe aansluiting nog zijn weg gaan vinden naar de smartphones. De nieuwe standaard kwam te laat voor de nieuwe vlaggenschepen van HTC en Samsung. Misschien dat bedrijven als Huawei, LG en Sony de nieuwe aansluiting wel kunnen toepassen op hun vlaggenschip. Grote vraag is ook wat Apple gaat doen bij de volgende generatie iPhone, of het vasthoudt aan zijn eigen Lightning-aansluiting of dat het overstapt op USB Type C. Het bedrijf uit Cupertino heeft hard meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe USB-aansluiting, dus wie weet.