Uit een verslag van Bloomberg blijkt dat er in Japan gedurende de maand oktober meer is uitgegeven aan mobiele applicaties in de Google Play Store, dan in de Verenigde Staten. Hiermee neemt Japan wat dit betreft de koppositie van de Amerikanen over.

In vergelijking met een jaar geleden zijn de inkomsten uit mobiele applicaties in Japan meer dan verdrievoudigd. Dit is mede te danken aan de toenemende populariteit van mobiele spelletjes van de Japanse ontwikkelaar GungHo Online Entertainment. Vooral Puzzle & Dragons heeft met 21 miljoen downloads gretig aftrek gevonden bij de Japanners. Mede dankzij dit mobiele spelletje heeft Google de achterstand wat betreft inkomsten uit de Play Store met Apple verkleind.

Mobiele applicaties kunnen natuurlijk niet worden gedownload zonder een geschikt mobiel apparaat. Hierin heeft Japan het afgelopen jaar een enorme stijging in aantal beleefd. In het jaar 2012 bezat 28 procent van de Japanse bevolking een smartphone, dit is het afgelopen jaar toegenomen tot 42 procent. De verwachting is dat in 2014 zelfs 62 procent over een smartphone beschikt, terwijl datzelfde jaar zo’n 50 procent van de Amerikanen naar verwachting een smartphone zal bezitten.

Waar de Japanse bevolking aanvankelijk niet snel een betaling via een creditcard adopteerde, werd een betaling via de telefoonrekening juist breed geaccepteerd. In 2011 wist Google in samenwerking met enkele Japanse telecomaanbieders een overeenkomst te sluiten waardoor een dergelijke betalingswijze mogelijk werd.