Met Windows Phone 8.1 wil Microsoft een hoop veranderingen gaan doorvoeren in het besturingssysteem. Een van die veranderingen zal volgens @evleaks zijn dat Microsoft de drie fysieke knoppen onder het scherm vervangt door knoppen op het scherm.

Eerder gingen er al geruchten dat Windows Phone een aantal grote veranderingen zou ontvangen met de 8.1-update van het besturingssysteem. Er wordt gesproken over de toevoeging van een notificatie center-functie en over een digitale assistent die dezelfde stem zal gaan krijgen als het Cortana-personage uit de Halo-serie.

Twitteraccount @evleaks wist echter screenshots te bemachtigen van drie knoppen die we wel kennen van Windows Phone. Het gaat hierbij om de Terug-, Windows- en Zoek-knoppen. Deze waren voorheen altijd direct onder het scherm van het toestel te vinden als fysieke knoppen. Eerder gingen er al geruchten dat de knoppen zouden verdwijnen, maar nu heeft @evleaks ook gelekt materiaal gevonden die dit lijkt te bevestigen.

Volgens @evleaks zullen de fysieke knoppen echter gaan verdwijnen en plaats maken voor een balk met dezelfde software-knoppen onderin het touchscreen van het toestel. Google heeft hier al enige tijd terug voor gekozen binnen Android, al doen nog niet alle fabrikanten hieraan mee.

Toch zou het weghalen van de fysieke knoppen precies kunnen zijn wat het besturingssysteem nodig heeft. Door de knoppen te verwijderen wordt de drempel voor de smartphone-fabrikanten kleiner om een toestel dat geleverd wordt met Android ook uit te brengen met Windows Phone erop geïnstalleerd. Er hoeft namelijk geen apart toestel meer gemaakt te worden met de kenmerkende fysieke knoppen van Windows Phone, waardoor de kosten lager blijven voor de fabrikant.

In een wereld waar fabrikanten er massaal voor kiezen om het Android-platform te ondersteunen kan de lagere drempel om Windows Phone-toestellen te maken ervoor zorgen dat er meer toestellen op de markt komen die gebruikmaken van Microsoft’s software. Hierdoor zal het bedrijf makkelijker extra marktaandeel kunnen veroveren.