2min

Microsoft heeft gisteren bekendgemaakt dat zowel Windows 8.1 als Windows Phone 8 een lente-update krijgen. Wanneer de update precies komt is onduidelijk, maar de eerste details zijn helder: Meer hardware-ondersteuning en geen fysieke knoppen meer onder het scherm.

Microsoft heeft de noemer Windows Phone 8.1 niet in de mond genomen, maar wij gaan er stiekem vanuit dat Microsoft de update wel een dergelijke naam zal geven. De inhoud van de update voor Windows Phone is nog niet volledig duidelijk, maar er is een tipje van de sluier opgelicht. Zo zal de update ervoor zorgen dat een groot aantal Qualcomm Snapdragon-chips, de Snapdragon 200, 400 en 400 LTE, worden ondersteund. Dit zijn vooral goedkopere chipsets, waardoor fabrikanten de mogelijkheid krijgen om goedkopere Windows Phone-toestellen te maken. Verder komt er ondersteuning voor dual-sim en krijgt elke sim zijn eigen tegel. De gebruiker kan eventueel ook tegels aan elkaar linken, hierdoor kan een gebruiker bijvoorbeeld zijn privé en zakelijke gegevens gescheiden houden.

Microsoft schrapt de verplichte fysieke knoppen onder het scherm, deze mogen nu ook in het beeldscherm worden weergegeven. Hierdoor wordt het voor fabrikanten makkelijker om desgewenst bestaande Android-toestellen ook uit te brengen met Windows Phone. Microsoft hoopt waarschijnlijk het aantal toestellen in de winkel met Windows Phone flink op te krikken.

Ook voegt Microsoft ondersteuning toe voor het installeren van apps op een micro SD-kaart. Hierdoor kunnen fabrikanten toestellen maken met slechts 4GB aan opslagcapaciteit, zonder dat het toestel meteen onbruikbaar wordt na het installeren van een handjevol apps. Gebruikers kunnen de opslagcapaciteit gemakkelijk uitbreiden via microSD.

Nieuwe partners

Verder weet Microsoft te melden dat ook Lenovo en LG Windows Phone-toestellen gaan maken, naast een hele hoop onbekende Indiase fabrikanten. Ook zullen HTC, Huawei, Nokia, Samsung en ZTE nieuwe Windows Phone-toestellen gaan uitbrengen.

Tot slot gaat Microsoft een online marktplaats lanceren om het voor OEM’s, partners, winkels, telecomproviders en andere partijen mogelijk te maken om whitelabel Windows Phone-toestellen te maken. Met deze marktplaats brengt het partijen bij elkaar die een toestel kunnen bouwen en partijen die een eigen toestel op de markt willen brengen.

De Windows Phone-update wordt niet verwacht voor april, want dan vindt de BUILD-conferentie voor Microsoft-ontwikkelaars plaats. Microsoft zal dan waarschijnlijk de update officieel uitbrengen, deze wordt beschikbaar voor alle Windows Phone 8-toestellen.