De eerste volledig functionerende smartphones met het mobiele besturingssysteem Tizen zullen in februari 2014 getoond worden. Met Tizen willen fabrikanten Intel en Samsung een front vormen tegen de huidige dominante mobiele besturingssystemen Android en iOS.

Het mobiele besturingssysteem Tizen zal in volledige werking getoond worden in het voorjaar van 2014. De website ITNews berichtte dat er uitnodigingen verstuurd zijn voor een evenement dat op 23 februari 2014 zal plaatsvinden in Barcelona. Dat is één dag voordat in dezelfde stad het Mobile World Congress zal aanvangen.

In de uitnodiging staat vermeld dat "er een exclusieve preview van de nieuwste Tizen-apparaten" zal worden gegeven en dat "duidelijk zal worden welke sprongen er met het Tizen-project gemaakt zijn sinds vorig jaar."

Eerder waren er al plannen om een Tizen-smartphone te lanceren in dezelfde periode dat de eerste smartphones met de nieuwe mobiele besturingssystemen Firefox OS en het Finse Sailfish OS verschenen. Dat dit destijds niet gebeurde heeft de druk op het team achter Tizen, bestaande uit de fabrikanten Intel en Samsung, doen toenemen.

Gedurende de afgelopen editie van de Mobile World Congress werd er al een smartphone met daarop Tizen 2.0 getoond. Deze versie van het mobiele besturingssysteem bleek echter nog in de kinderschoenen te staan.

Zo’n twee jaar geleden is het eerste ontwerp van Tizen op de tekentafel ontstaan. Dit op onder andere Linux en MeeGo gebaseerde besturingssysteem zou behalve op smartphones een bredere bestemming krijgen. Zo heeft Samsung laten weten dat Tizen eveneens met auto’s en systemen van de bank- en bio-industrie zou kunnen werken.