Na jaren van uitstel heeft Samsung deze week dan eindelijk de eerste smartphone met het eigen Tizen-besturingssysteem uitgebracht. De Samsung Z1 wordt enkel in India verkocht en is gericht op het lage segment.

Samen met Intel begon Samsung al jaren geleden aan de ontwikkeling van Tizen. Het besturingssysteem is gebaseerd op Linux en bevat elementen van Intel’s eigen MeeGo-besturingssysteem waarvan de ontwikkeling werd stopgezet.

De eerste smartphone met Tizen werd in 2012 verwacht, maar daar kwam het nooit van. Vorig jaar werd de lancering van de eerste Tizen-telefoon zelfs driemaal uitgesteld, maar in 2015 blijkt het pas echt zover te zijn. Wel bracht Samsung al verschillende smartwatches met Tizen op de markt, zoals de onlangs gerecenseerde Gear S (review).

De Samsung Z1 is alleen in India in de verkoop gegaan en zal waarschijnlijk ook nooit in onze regio worden uitgebracht. Omgerekend kost de smartphone een krappe 80 euro. Samsung heeft de Z1 uitgevoerd met een scherm van 4 inch met 480 bij 800 pixels, een dual-core processor die tikt op 1,2 GHz en 768MB aan werkgeheugen. De smartphone draait op versie 2.3 van Tizen.