Nokia heeft besloten om Here Maps uit de iOS App Store te halen. Reden voor het verwijderen van de app is iOS 7, aldus Nokia. Volgens Nokia schaadt iOS 7 de gebruikservaring van Here Maps. Of de App in de toekomst nog terugkeert is onduidelijk, maar gezien het feit Nokia laat weten dat gebruikers op de mobiele website terecht kunnen, lijkt dat er niet op.

Met de introductie van iOS 6 besloot Apple om niet langer Google Maps mee te leveren maar de eigen Kaarten-app. Apple Kaarten zoals de app in het Nederlands heet kende echter enorm veel problemen. Locaties bestonden ineens niet meer of lagen op een geheel andere locatie. Apple kon in elk geval korte tijd niet garanderen dat Apple Kaarten je ook op de plek van bestemming zou brengen. Uiteindelijk zou dit resulteren in het ontslag van verschillende Apple-medewerkers en excuses van de CEO van Apple, Tim Cook. Inmiddels is de Apple Kaarten-app flink verbeterd.

Google besloot bij de introductie van iOS 6 om de Google Maps app niet direct beschikbaar te maken in de App Store, dit zorgde voor de nodige extra frustratie bij iOS-gebruikers omdat ze nu geen goede Kaarten-app hadden. Nokia besloot uiteindelijk in dat gat te springen en bracht Here Maps uit voor iOS. Deze app deed wel wat het moest doen en bracht ook de mogelijkheid om Kaarten offline op te slaan. Wat veel dataverkeer kan schelen als je vaak navigeert met je smartphone. De Here Maps-app kon hierdoor snel aan gebruikers winnen.

Met de komst van iOS 7 is er opnieuw een hoop verandert aan iOS, ook is Apple’s Kaarten-app een stuk beter geworden en is Google Maps al geruime tijd beschikbaar in de App Store. Voor Nokia is het belang om op iOS actief te zijn ongetwijfeld een stuk kleiner geworden en heeft dan ook besloten om de app terug te trekken. Naar eigen zeggen omdat de gebruikservaring op iOS 7 onvoldoende is.

"We hebben het besluit genomen om onze Here Maps app te verwijderen uit de Apple App Store vanwege recente wijzigingen in iOS 7 die schade toebrengen aan de gebruikservaring. iPhone-gebruikers kunnen gebruik blijven maken van de mobiele webversie van Here Maps via m.here.com, welke voorziet in locatie diensten, maar ook zoeken, routes, oriëntatie en openbaar vervoer informatie. Allemaal volledig gratis."