1 min

Tags in dit artikel

, ,

Ximon, een Nederlandse video on demand-aanbieder, stopt per 29 januari. Dit vermeldt de website van de dienst. Ximon is een dienst die sinds april 2011 beschikbaar is en zich specialiseert in het aanbieden van oude Nederlandse films en series, alsmede internationale arthouse-films.

Ximon, een Nederlandse video on demand-aanbieder heeft via de eigen website bekendgemaakt dat het per 29 januari gaat stoppen. Het bedrijf is al langere tijd verliesgevend en inmiddels kan het de kosten niet meer aan. Grote oorzaak hiervoor is dat de markt voor video on demand-diensten minder gegroeid is dan het bedrijf in eerste instantie had verwacht. De dienst heeft de afgelopen maanden nog naar investeerders gezocht, maar kon deze helaas niet vinden.

De 143.000 leden van Ximon hebben tot het einde van de maand om het tegoed dat er op hun account staat op te maken. Daarna wordt de dienst offline gehaald. Klanten kunnen hun saldo niet terugbetaald krijgen. Inmiddels is Ximon in gesprek met andere aanbieders van video on demand om het aanbod over te nemen. Het bedrijf maakt niet bekend welke bedrijven interesse tonen.

Hoewel de markt voor video on demand-diensten niet zo hard is gegroeid als Ximon had verwacht, was er alsnog een aanzienlijke groei. Eind 2012 maakten 1,5 miljoen Nederlanders gebruik van on demand-diensten, een jaar later was dit aantal al gestegen naar 2,7 miljoen Nederlanders. Tweederde van de gebruikers maakt gebruik van on demand-diensten van kabel- of internetaanbieders, terwijl de rest gebruikmaakt van diensten als Kijk.nl Netflix, RTL XL, Videoland en Ximon.